20 de febrer de 2023, 01:00

El Consell destina 20 milions a Quart de Poblet

L'alcaldessa, Carmen Martínez i la secretària autonòmica d'Economia Sostenible, Empar Martínez, visiten alguns dels punts que reben la inversió
Empar Martínez

El Consell destinarà quasi 20 milions d'euros a diferents actuacions en el municipi valencià de Quart de Poblet durant els pròxims anys, com està previst en els Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 2023.

La secretària autonòmica d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Consum, Empar Martínez, ha visitat el municipi aquest dilluns i ha recorregut al costat de l'alcaldessa, Carmen Martínez, algunes de les zones amb més projecció de futur i les àrees industrials que més han avançat en els últims anys, en matèria de modernització i dinamització.

Empar Martínez ha destacat, precisament, el paper de les àrees empresarials i industrials com a "elements dinamitzadors del teixit productiu" i ha assenyalat la necessitat de "continuar avançant en aquestes infraestructures imprescindibles per a dinamitzar les comarques de la Comunitat Valenciana i essencials per a la creació d'ocupació local".

Per part seua, l'alcaldessa ha volgut destacar "el valor de la col·laboració institucional, que ha permés tirar avant grans projectes per al municipi com la dinamització dels nostres polígons industrials, la millora de les nostres infraestructures educatives i sanitàries i molts altres projectes que estan millorant substancialment la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes." També ha volgut mostrar-li a la secretària autonòmica l'inici de les obres de remodelació de l'Hospital Militar, que serà el futur complex sanitari Manuela Solís Clarás, amb un centre de mitjana i llarga estada i una unitat especialitzada de salut mental. "La remodelació d'aquest espai sanitari és una demanda no sols de Quart de Poblet, sinó també dels 13 municipis de l'àrea de salut, i celebrem que a la fi la Generalitat l'haja inclòs en les seues planificació", ha assenyalat l'alcaldessa sobre aquest tema.

Millor eficiència i mobilitat a partir de 2023

Entre les actuacions previstes a partir de 2023, pressupostades en 19.724.775, 64 euros, figuren millores en infraestructures agràries (12.000 euros), actuacions per a la millora de la mobilitat en l'estació Faitanar Metrovalencia (320.300 euros),la redacció del projecte d'accessos i connexió de serveis en la base de l'ONU de Quart de Poblet (23.570 euros), finançament per al pla "Edificant" d'infraestructures d'Educació Primària (319.203,45 euros) i Secundària (1.501.111,38 euros), l'adequació de l'eficiència energètica per al HACLE Hospital Militar (5.621.000 euros), així com la seua reforma (11.676.000 euros), actuacions en el canal Daroqui del Tribunal dels Aigües de la Vega de València (10.000 euros) i adequacions de sanejament en el municipi (241.590,81 euros).

Inversions del PEIV en l´Horta Sud

De 2018 a 2022, la comarca de l´Horta Sud s'ha beneficiat d'importants ajudes canalitzades a través de la D.G. Indústria, Energia i Mines a través del PEIV (Pla Estratègic de la Indústria Valenciana). En concret, la comarca ha percebut més de 8,1 milions d'euros (8.143.994,69 euros) destinats a millorar la competitivitat i modernització de les pimes industrials i empreses de la zona.

1,5 milions per a millorar les àrees industrials

Com ha recordat la secretària autonòmica, 2018 a 2022el municipi de l´Horta Sud ha rebut, a més, prop de 1, 5 milions d'euros (1.325.937 d'euros) del Consell per a millora de les àrees industrials de Quart de Poblet durant els últims 4 anys.

Les inversions realitzades entre 2018 i 2022han servit per a adequar i dinamitzar el Polígon Nou d'Octubre i el Polígon Masia d'Espí del municipi. Les actuacions han inclòs la millora de l'enllumenat amb llums LED que redueixen les emissions de CO₂, la creació d'elements verds, recorreguts biosaludables, carrils bici i sistemes de videovigilància connectats a la Policia Local.

Dinamització industrial en 4 anys

Entre 2018 i 2019, l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) va destinar una subvenció de 600.812 euros per a la millora de dues de les principals àrees industrials del terme municipal de Quart de Poblet: el Polígon Nou d'Octubre i el Polígon Masia d'Espí.

Aquest pressupost es va consignar amb l'objectiu de reordenar tots dos polígons, millorant la seua imatge i dotant-los de més espais verds. Com a principal novetat, a més, es van connectar amb el nucli urbà i amb altres poblacions confrontants mitjançant un carril bici. Aquesta infraestructura està interconnectada amb tots dos polígons i enllaçarà, així mateix, amb el carril existent a l'interior del nucli urbà de Quart,així com amb el carril bici de l'Anell Verd Metropolità.

La inversió va permetre reorganitzar l'aparcament, delimitar adequadament els carrils i habilitar una nova senyalització vertical i horitzontal més apropiada per a un àmbit industrial, la qual cosa afavoreix la localització de les empreses. Quant a la regeneració paisatgística i ambiental, es va executar la millora de la vora industrial que discorre paral·lel a la A-3, mitjançant la plantació d'arbres i la col·locació de jardineres amb plantes.

Una altra de les actuacions de 2018 va ser la creació d'una eina web amb informació del polígon industrial per a fomentar el coneixement de les activitats econòmiques i connectar-les amb l'entorn de les zones industrials, les empreses i els serveis que ofereixen.

L'any 2020, assotat per la irrupció de la pandèmia, va obligar a suspendre les actuacions però aquestes es van reprendre amb força a partir de 2021. Aqueix any, l'Ajuntament de Quart de Poblet va invertir 400.000 euros en millores destinades als polígons industrials de Masia d'Espí i Nou d'Octubre. D'aquesta quantitat, l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) va finançar el 82%, amb una subvenció de 330.680 euros.

Entre les actuacions desenvolupades va destacar la millora de l'enllumenat amb llums LED per a reduir les emissions de CO₂, la creació d'elements verds, recorreguts biosaludables, carrils bici i sistemes de videovigilancia conectats a la Policia Local.

En 2022, la subvenció de l'IVACE va aconseguir els 394.445euros destinats a la millora, modernització i dotació d'infraestructures i serveis en polígons, àrees industrials i enclavaments tecnològics per a les zones de Masia d'Espí i 9 d'Octubre.

La substitució de l'enllumenat amb lluminàries LED, la implantació d'elements verds, recorreguts biosaludables, carrils bici i la instal·lació de sistemes de videovigilància connectats a la Policia Local van ser algunes de les accions desenvolupades per a millorar la seguretat en tota la zona.

A més, es van impulsar actuacions en les àrees industrials, en els vials Segura, Cabriol i Riu Vinalopó, amb càrrec al pressupost municipal. Així mateix, es van arreglar els desperfectes i es van reparar els sots de la via de servei de la A-3. El propòsit d'aquestes infraestructures va ser consolidar la seguretat en les àrees industrials, afavorir l'ordenació viària i facilitar el trànsit fins a les empreses amb solucions innovadores, i sempre basades en la sostenibilitat i en la transició ecològica.
Per a l'exercici 2023, hi ha una subvenció sol·licitada per import de 400.000 euros, 200.000 euros per a les dues àrees industrials Nou d'Octubre i Polígon Masia d'Espí.
Entre les peticions per a la modernització i dotació de serveis d'aquestes àrees se troben la millora de la seguretat viària, la conversió en zona de vianants de punts determinats, l'ampliació del carril bici o l'habilitació de zones d'aparcament adequades. Així mateix, s'han sol·licitat la realització d'actuacions encaminades a la seguretat i al control de l'abandó de residus industrials en la via pública.

Suport al comerç de proximitat

El municipi de Quart de Poblet ha sol·licitat, a més, subvencions per a realitzar promocions comercials durant els anys 2022 i 2023, a més de per a Bons Consum i per a campanyes de promoció industrial. En 2022, l'Ajuntament va percebre 48.000 euros i altres 70.000 euros estan previstos per a 2023 encara que el màxim de la subvenció en aquest cas és de 50.000 euros.