Emotiva estrena del documental “Un bitllet d'anada. Èxode rural de dones a Quart de Poblet 1950-1975
L'Ajuntament de Quart de Poblet dedica un mes a la Dona posant en valor la contribució de les dones en el progrés del poble. Per això, en aquest 8M es vol recordar d'una forma molt especial l'arribada al municipi de totes aqueixes dones que durant la meitat del segle XX van abandonar les seues llars buscant treball i un lloc millor per a viure. En 1975 més de la meitat de la població provenia d'altres províncies espanyoles.
L'àrea d'Igualtat i Polítiques Inclusives ha realitzat un treball de recerca en el qual ha recollit la història de vida de moltes d'aqueixes dones en un llibre i un documental. “Un bitllet d'anada. Èxode rural de dones a Quart de Poblet 1950-1975”, que es va presentar el 3 de març a les en l'Auditori Molí de Vila. El ple va ser absolut i el públic assistent va riure, va plorar i va aplaudir durant la projecció del documental.
“Quart de Poblet s'ha construït, en part, amb les històries de totes aqueixes dones que van buscar i van trobar un millor futur al nostre poble. Hem tendit el nostre propi itinerari migratori, que discorre per terres manxegues i andaluses principalment, i que ens ha deixat un municipi ric, integrador, però també inclòs en una diversitat sociològica i cultural que ens enorgulleix”, destaca l'alcaldessa, Carmen Martínez.
Per part seua, Cristina Mora, regidora d'Igualtat, Memòria i Cultura Democràtica, neta de dones immigrants que van arribar a Quart de Poblet amb només un “farcellet”, destaca que “tinc el deure de reparar l'ocultació de les dones en la nostra història local recent. Ens correspon nomenar aquestes dones a través de les seues històries de vida, traure a la llum els espais que han ocupat. Quart de Poblet és el que és gràcies a aquest mestissatge de cultures i persones que van saber conviure juntes”. Prèviament a la presentació, ambdues es van trobar amb les protagonistes en el consistori en un acte de recepció oficial que va incloure un piscolabis.
L'objectiu ha sigut retratar la situació de les dones espanyoles que van arribar a Quart de Poblet en l'èxode rural, és a dir conéixer i visibilitzar els relats i històries de vida d'aquestes dones en aquestes dècades, la qual cosa va suposar per a elles començar una nova vida lluny de les seues llars, i des del seu punt de vista poder tindre un retrat del context social, polític i econòmic durant l'època franquista. És una investigació amb perspectiva de gènere i amb un enfocament etnogràfic en rescatar testimoniatges i reconstruir el context en el qual s'inscriuen.
El projecte consta d'un documental de 48 minuts i d'un llibre amb els testimoniatges i diferents blocs informatius com a procedències, treballs exercits, drets socials o maternitat i criança. Per a seleccionar a les participants, es va contactar amb tres entitats femenines Associació Dones, Oci i Treball, Associació Mestresses de casa i Consumidors Tyrius i Associació de Bolilleres de Quart de Poblet i amb el Centre Cultural Andalús i l'Entitat Cultural Castella-la Manxa. Per a aprofitar el treball cara a l'ensenyament, s'elaborarà una guia didàctica a partir del projecte per a mostrar a l'alumnat la situació de les dones en el Franquisme.
El municipi de l'Horta Sud sempre ha destacat per ser pioner a impulsar i implementar polítiques d'igualtat i erradicació de tota mena de violència cap a les dones i posar els mitjans necessaris per a empoderar, acompanyar, informar i protegir-les.
Més encara, la primera regidora de la Dona que va tindre la Comunitat Valenciana va ser en 1991 l'actual alcaldessa, Carmen Martínez, qui va iniciar una dinàmica de treball a favor de la igualtat que es manté fins hui en dia.
També va ser un dels primers a crear un espai per i per a les dones, una Casa de la Dona, inaugurada l'any 2000 i que centralitza i coordinada totes les actuacions en matèria igualtat. En ella estan situats serveis fonamentals com el d'atenció psicològica, jurídica i integral a la dona. També s'imparteixen tallers i s'ofereix un espai de trobada a les dones de la localitat.
Tems de dones
La regidoria d'Igualtat, dirigida actualment per Cristina Mora, ha organitzat un programa amb diverses activitats que es realitzaran durant el mes de març amb motiu del 8M, Dia Internacional de la Dona i que enguany porta com a lema : “Temps de dones”.
La jornada central, la del 8 de març, s'iniciarà amb la setena edició de la Marxa de Dones Empoderades de Quart de Poblet. Enguany s'uniran a aquesta tradicional marxa dones del teixit associatiu del Barri del Crist. Una batucada les acompanyarà pels carrers de la localitat des de l'eixida, a la Casa de la Dona a les 10.30 hores fins a l'Ajuntament, on es llegirà el manifest reivindicatiu. Ja a la vesprada, qui desitge acudir a la manifestació que se celebrarà a València, es posa a la disposició de la ciutadania un autobús gratuït que eixirà des de la biblioteca municipal a les 18.00 hores. El termini d'inscripció estarà obert fins al 3 de març a la Casa de la Dona (telèfon 96 1521231).
No obstant això, la regidoria proposa activitats variades que aborden diferents aspectes del feminisme i la igualtat, a més d'activitats culturals i lúdiques. Cal destacar que altres àrees municipals han col•laborat i participat en l'organització d'actes per a ampliar l'aspecte de temàtiques tractades. Així, per al 6 de març, la Casa de la Dona acull un taller d'apoderament a càrrec de Maru Guiot que combina l'humor i el joc i en el qual participen associacions de dones i el Grup d'Español de la Lliga Espanyola d'Educació.
D'altra banda, el 7 de març se celebrarà la setena edició de la taula redona Dona i discapacitat amb la xarrada "La sexualitat en les dones amb discapacitat intel•lectual", a càrrec de la psicòloga Verónica Estruch. S'acompanyarà amb la presentació del treball que han realitzat usuàries del Centre Ocupacional de Quart de Poblet “ La meua sexualitat és un dret”. La cita serà a les 11.30 hores, en la sala d'actes de l'Ajuntament. Aqueixa mateixa jornada, però a les 17.30 hores, s'oferirà la ponència "Propostes d'economia transformadors dones d'una mirada feminista", a la Casa de Joventut Amagatall. En l'esdeveniment s'aprofitarà per a inaugurar l'exposició sobre ecofeminismo i economia social, que romandrà oberta fins al 14 de març.
La cultura també tindrà el seu espai amb el concert líric "Deixa'm dir" que oferirà la mezzosoprano Consuelo Hueso el dissabte 4 de març, a les 19.00 hores, a l'auditori. Per part seua, per al dijous 9 de març, la Fundació Limne ha convocat la ruta "Dona i natura", per a això els i les participants es concentraran a les 11.30 hores en el Centre d'Interpretació de la Naturalesa.
Finalment, i per a commemorar el Dia de les Treballadores de la
Llar, el dijous 30 de març, les protagonistes del projecte "Un bitllet d'anada. Èxode rural de dones a Quart de Poblet 1950-1975" participaran en el taller de memòria històrica que s'impartirà a les 11.00 hores, en Trenquem Barreres. Seguint amb aquesta temàtica, l'escriptor Toni Simó Rosaleny presentarà la seua obra "La violència política contra els dones (1936-1953), a les 19.00 hores, a Quart Jove. Abans d'aquest acte s'inaugurarà una exposició sobre la repressió contra les dones i es realitzarà la Ruta QdP.
Implicació dels col•legis
Els col•legis i instituts de la localitat també s'impliquen tots els anys en la celebració del 8M amb diferents activitats. Per exemple, i com ja és tradició, IES la Senda realitza un partit de bàsquet entre alumnes i professores el mateix 8 de març en el Pavelló Esportiu de Quart de Poblet. Com a novetat, enguany podran assistir com a jugadores o espectadores les mares de les alumnes i, com a espectadors, els pares.
Per part seua, IES Riu Túria han programat diverses iniciatives entre les quals es troben el visionat de vídeos i diferents xarrades, adaptades a les edats. Algun dels tallers que realitzaran són: “Posa't les teues ulleres violetes”, en el qual cal retallar unes ulleres violetes i exposar-les en l'institut; “Quan jo tenia la teua edat” en el qual cal preguntar a les dones de la família sobre les seues vivències i experiències o “Qui fa a casa”, que propiciarà un debat i s'emplenaran fitxes sobre les tasques domèstiques realitzades a casa. A més, en el CEIP La Constitución es farà un scape room sobre la Premi de la Pau Leymah Gbowee.
Els i les més xicotetes aprenen des de l'escola infantil la importància de la igualtat entre homes i dones, entre xiquets i xiquetes. En Ninos es llegirà un poema de María Vivó Ibáñez dirigit a les famílies de l'alumnat. També se celebrarà el 8M amb les àvies i avis i es proposarà que participen en la Marxa del 8M pels carrers de Quart de Poblet.
En San Onofre s'estan confeccionant banderoles “Conec a una dona extraordinària”i braçalets de color violeta mentre que en Molí d’Animeta l'alumnat està analitzant les cançons i les conclusions les exposarà en un fòrum. També estan estudiant el paper de les dones en les diferents civilitzacions. El 8M es llegirà un manifest al pati del centre.