26 de maig de 2023, 11:54

Quart de Poblet consciencia sobre el reciclatge amb més visites a la planta Los Hornillos

L'Ajuntament sufraga el transport de la iniciativa mediambiental Emtreduca de l'EMTRE
APRODIS  GRUPO .jpeg

Conéixer de prop el procés de recollida, reciclatge i reutilització de residus d'una manera amena i lúdica. Aqueix és l'objectiu de la visita que va realitzar Aprodis Quart de Poblet, associació en favor de les persones amb discapacitat, a la Planta de tractament de residus i compostatge Los Hornillos de l'EMTRE-Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus. Aquesta activitat s'emmarca dins del programa Emtreduca, servei d'educació ambiental de l'EMTRE. L'Ajuntament ha sufragat el transport fins a la instal·lació, com ja va fer amb els centres educatius del municipi que van visitar la mateixa.

Amb aquesta activitat es busca promoure i fomentar entre les persones amb diversitat funcional la importància de separar bé les deixalles i depositar-los en el contenidor correcte. També s'ha creat consciència en el col·lectiu de l'impacte mediambiental provocat per un mal reciclatge.

Durant la visita s'ha explicat com es treballen els residus urbans i els beneficis que això comporta, com l'eliminació d'emissions d'olors als municipis pròxims, la maximització de les deixalles aprofitables o l'eliminació del contingut de matèria orgànica de la fracció rebutge.

L'Ajuntament va impulsar les visites a la planta, facilitant el trasllat als centres escolars que el van sol·licitar. No obstant això, ha obert la convocatòria a entitats locals, i fins i tot a particulars que sumen un grup mínim de persones, per a convidar-los a comprovar in situ com es tracten les restes orgàniques i com es destinen a la seua reutilització com a compostatge, fomentant la cura del medi ambient.

Els col·lectius, col·legis o ciutadans que ho desitgen poden sol·licitar la visita a l'email urbatema@quartdepoblet.org. D'aquesta manera, es dona transparència total al procediment per a recuperar els residus i, a més, demostra que la separació del fem en les llars i el seu depòsit en el contenidor adequat és molt útil. I és que precisament les últimes campanyes sobre reciclatge han incidit en la utilització del contenidor marró per a les deixalles orgàniques, amb iniciatives, com, per exemple, el repartiment de poals marrons per a ús domèstic i d'embuts per a recollir oli usat. La planta de tractament Los Hornillos dona servei a 45 municipis i té una capacitat de tractament de 400.000 tones a l'any 

Aquesta és una altra de les propostes més destacades per a promoure el correcte reciclatge entre la ciutadania, encara que una de les iniciatives més pioneres és la posada en marxa de l'ecopatrulla. Això és, grups de persones desocupades a les quals se'ls va formar per a patrullar els carrers de Quart de Poblet i informar, ensenyar i conscienciar a la gent sobre els beneficis del reciclatge. A més, també recullen les bosses i els cartons que queden fora dels contenidors. L'Ajuntament també compta amb un canal de comunicació a través del qual la ciutadania pot enviar fotos dels llocs on hi ha estris o residus fora dels contenidors perquè l'ecopatrulla solucione el problema.