Avenida Antic Regne de València s/n, Quart de Poblet (46930), València
(Complejo Polideportivo)

Quart de Poblet celebra el seu IV Festival d'Escacs

Quart 28.jpg

De l'1 al 7 d'abril de 2024 es va celebrar l'IV Festival d'Escacs, consistent en quatre tornejos organitzats pel Club Escacs Quart. Més de 150 jugadors en total es van citar enfront dels taulers. Els tornejos en modalitat estàndard van ser el VII IRT sub-2400, que es porta celebrant des de 2013 en diferents formats en el municipi interromput únicament en el període de pandèmia, i el II IRT sub-1800.

En el primer dels tornejos va eixir victoriós el Mestre FIDE José Torres, de l'Andreu Paterna, amb 5,5 punts de 7 possibles, seguit del Mestre FIDE Nassim Zrikem, jugador internacional de la selecció del Marroc i actual jugador del CA Monteolivete. Va tancar el podi Víctor Penadés, de Dama Roja, tots dos amb 5 punts.

En el IRT sub-1800 ,va haver-hi fins i tot major igualtat, ja que el jugador local Sipan Arevshatyan, Jaime Gomar, de Dama Roja, i Javier González, del CE Montserrat, van empatar a 5,5 punts de 7 possibles, resultant campió Arevshatyan i subcampió Gomar després de l'aplicació dels desempats. Tots dos jugadors es van enfrontar en una última ronda trepidant on va poder passar de tot, i en la qual el triomf de Gomar va ser insuficient per a arrabassar-li el torneig.

En els tornejos celebrats el cap de setmana, destaca el nou torneig 960, sent esta la primera edició retransmesa que es realitza a Espanya, i que a més va comptar amb els comentaris en directe de JJ Hernández i Guillermo GM que van dinamitzar el dia amb emissions en directe pel seu canal de Twitch. El torneig 960 és una modalitat on se sorteja la posició de la primera fila, que ha de ser simètrica en tots dos colors i complir una sèrie de condicions. Esta modalitat també és coneguda com Fischer Random en honor al mític jugador i llegenda Bobby Fischer.

En esta modalitat, on els fonaments teòrics dels escacs tradicionals han d'aparcar-se i donar pas als jugadors amb talent, la Mestra Internacional Marta García, internacional amb la selecció espanyola i natural de Mislata encara que actualment resident a Anglaterra i jugadora de l'Andreu Paterna, es va alçar amb la victòria d'esta primera edició en sumar 6,5 en les 7 partides ràpides disputades d'esta innovadora modalitat. Li van seguir el Mestre FIDE Ramón Ibáñez del Gambito-Benimaclet i el Mestre FIDE Javier Buenafé, soci del club de Quart.

Els lliuraments de premis van estar presidides pel regidor d'Esports i Joventut del M.I. Ajuntament de Quart de Poblet, Juanjo Susín, i pel president de la Federació d'Escacs de la Comunitat Valenciana, Emilio González. Juan Juárez, president del Club Escacs Quart, va agrair el patrocini d'estes entitats: "Esta edició s'ha jugat en una sala perfectament condicionada dins de l'edifici del Consistori, i hem tingut moltes persones seguint les partides gràcies als 8 taulers de retransmissió disponibles en cadascuna de les 35 rondes". Juárez va concloure convidant als i les jugadores d'escacs "al fet que continuen triant Quart de Poblet en l’Open Internacional que estem preparant per a la segona quinzena de juliol.