Plaza País Valencià, 1, Quart de Poblet (46930), València

Quart de Poblet, dels primers municipis de tota Espanya a complir amb l'EDUSI

El nivell d'execució és del 90% quan falten més de sis mesos perquè finalitze el termini
IMG_E1108.JPG

Quart de Poblet és un dels primers municipis de tota Espanya a complir amb l'Edusi. El nivell d'execució de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat, EDUSI, és del 90% quan encara falten més de sis mesos perquè finalitze el termini.

El projecte ha d'estar completat el 31 de desembre d'enguany, per això el municipi encara la recta final amb les actuacions pendents ja iniciades per a finalitzar-les abans d'aqueixa data. La inversió frega els 10 milions d'euros, dels quals el Fons Europeu de Desenvolupament Regional, FEDER, aporta el 50%, en el marc del Programa Operatiu pluriregional d'Espanya (POPE) 2014-2020.

En total, a Quart de Poblet s'han invertit més de huit milions d'euros des que es va posar en marxa l'EDUSI en 2017. Amb tot, es tracta d'un dels Ajuntaments amb un major nivell d'execució de la seua estratègia de desenvolupament i, a més, un dels quals més bones pràctiques té validades. Fins i tot una d'elles, la reurbanització dels carrers Trafalgar i Villalba de Lugo, va ser considerada la Millor Bona Pràctica d'Espanya.

A més, l'Òrgan Intermedi de Gestió va donar el vistiplau al 100% de les actuacions proposades per l'Ajuntament per al seu cofinançament per part del FEDER. Gràcies a l'EDUSI s'han fet realitat projectes com l'aparcament dissuasiu del carrer Tribunal de les Aigües i la seua plaça pública en la superfície, el Museu Virtual, la renovació del barri Riu Túria, el centre d'intercanvi generacional Trenquem Barreres, la pista d'skate, la rehabilitació de l'antiga estació de Renfe, la rampa del carrer Paterna o el parc Puerta del Túria, entre molts altres.

Impuls definitiu

A pesar que la pandèmia va suposar una disminució en el nivell d'execució, ja que durant 2020 es va poder materialitzar un 6% de l'estratègia, en 2021 i, sobretot en 2022, la implementació de la mateixa es va accelerar de manera notable. En 2021, es va executar un 19% de l'EDUSI amb una inversió de més de 1,77 milions d'euros, mentre que en 2022 es va sumar un 27%, amb un pressupost executat superior als 2,6 milions. Amb tot, l'any passat es va tancar l'exercici amb una execució global del 85% des de 2017.

En el que queda d'any, s'estan completant accions com el projecte "Turisme QdP: Recursos digitals basats en el patrimoni orientats al turisme", amb el qual s'aprofundirà en la història local i béns patrimonials a través de noves tecnologies com la realitat virtual i les recreacions. També es conclourà la remodelació dels carrers Tribunal de les Aigües i Castelló.