C/ Blasco Ibáñez, 23, Quart de Poblet (46930), València

Paloma del Río Cañadas i l'Associació Alanna, guardonades en el XI Premis Isabel de Villena de Quart de Poblet

Els guardons han reconegut des de 2003 a 25 persones i entitats que han lluitat per la igualtat real i efectiva entre homes i dones
paloma_del_rio.jpg

L'Ajuntament de Quart de Poblet, a través de la Casa de la Dona que gestiona la regidoria d'Igualtat, farà lliurament dels XI Premis Isabel de Villena divendres que ve, 1 de desembre, en el Teatre Centre Cultural El Casino, a les 18.00 hores. Enguany les guardonades són la periodista referent en l'àmbit esportiu femení, Paloma del Río Cañadas, i a l'Associació Alanna, que centra la seua labor en dones víctimes de violència de gènere.

L'alcaldessa, Cristina Mora, ha assenyalat que “els Premis Isabel de Villena representen la nostra manera d'homenatjar la lluita feminista tant a Quart de Poblet com en la societat en general. És també una manera de contribuir a visibilitzar un espai que, històricament, s'ha negat a les dones”. 
La periodista d'RTVE durant 37 anys, Paloma del Río Cañadas, ha sigut emblema de l'esport femení i disciplines minoritàries com el patinatge i la gimnàstica. Està especialitzada en esports femenins minoritaris olímpics i paralímpics i ostenta el rècord d'haver cobert 16 Jocs Olímpics (9 d'estiu i 7 d'hivern) superant a tots els periodistes espanyols.

L'Associació ALANNA, amb seu a València, és una entitat sense ànim de lucre creada en 2002, amb l'objectiu d'aconseguir una societat igualitària. Se centra, principalment, en dones en situació de vulnerabilitat, com aquelles que es troben en una situació de pobresa extrema o són víctimes/supervivents de violència de gènere. L'associació està formada per un equip de professionals amb llarga trajectòria en l'erradicació de les desigualtats de gènere. Al llarg de la seua trajectòria ha desenvolupat programes i serveis per a millorar la qualitat de vida de les dones i fer costat a les víctimes de violència de gènere i les seues famílies.

25 persones i entitats guardonades des de 2003

L'Ajuntament de Quart de Poblet va impulsar en 2003 els Premis Isabel de Villena, que s'entreguen cada dos anys, per a reconéixer públicament la trajectòria i l'esforç de persones o entitats que desenvolupen una labor rellevant en l'àmbit de la igualtat d'oportunitats entre dones i homes. Eixe any es van entregar els guardons a l'Associació de Mestresses de casa i Consumidors Tyrius, Associació de Bolilleras de Quart de Poblet, Associació Dona, Oci i Treball, Associació de Dones Progressistes de Quart de Poblet i a l'Associació de Dones per a la Democràcia.


En 2005 els premis van ser per a la psicóloga clínica i filòsofa Presentación Sáez de Decatllar, vinculada a l'àmbit sanitari, que es va convertir en una figura rellevant del feminisme en la Comunitat Valenciana a la fi del segle XX, i per a l'exvicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega. 
En 2007 les guardonades van ser l'actriu Pilar Bardem i la mestra republicana, pionera en l'associacionisme universitari durant la II República, Alejandra Soler, mentre el reconeixement en 2010 va ser per al Institut Universitari d’Estudis de la Dona de la Universitat de València i per a la sociòloga feminista, Soledad Murillo de la Vega.


En 2011 els guardons van recaure en la Comissió Ciutadana contra la Violència de Génere de Quart de Poblet i en un dels majors especialistes internacionals en violència de gènere, el mèdic forense Miguel Lorente Acosta. La política i metgessa espanyola, especialitzada en endocrinologia i medicina amb perspectiva de gènere, Carme Valls i Llobet, va ser premiada en 2013 juntament amb Teresa Yeves Bou, professora honoraria de la Univesitat de València que ha investigat sobre les polítiques d'igualtat, recursos per a dones, associacionisme de dones, el moviment feminista, les xarxes de dones i la cooperació. 
En 2015 els Premis Isabel de Villena van recaure en el Banc del Temps i en la Tertúlia Feminista “Els Comares de Gijón i Dons per la Igualtat de Barredos”, mentre en 2017, les premiades van ser la política Carmen Alborch, incansable lluitadora pels drets de les dones i la igualtat, i Lourdes Beneria, experta en estudis d'economia i gènere.


L'oncòloga especialitza en càncer de mama, Anna Lluch, i la sociòloga especialitzada en sociologia de la dona, Marina Subirats, van obtindre el guardó en 2019. En l'última edició, la de 2021, va premiar a Amelia Valcárcel, filòsofa feminista espanyola, i a María Elena Simón, analista de gènere, formadora especialista en coeducació i llenguatges per a la igualtat i escriptora feminista. 
A totes elles se sumaran este pròxim divendres, 1 de desembre, Paloma del Río Cañadas i la Fundació Alanna.