Plaza del País Valencià 1, Quart de Poblet (46930), València

Quart de Poblet lliura les bicicletes als guanyadors del sorteig de Movilitat

L' Ajuntament ha impulsat diverses iniciatives per aconseguir ser un municipi saludable
Movilidad entrega bici niño.JPG

La regidora de Mobilitat, Consue Campos, ha entregat les bicicletes als guanyadors del sorteig que va realitzar l'Ajuntament de Quart de Poblet amb motiu de la Setmana de la Mobilitat. El xiquet Abel Clauteaux Meneses i Pilar Taberner Balaguer es van mostrar molt contents amb el regal.

Quart de Poblet considera prioritari ser un municipi saludable i aconseguir com més prompte millor els Objectius de Desenvolupament Sostenible i de l'Agenda 2030 establits per l'ONU i per la Unió Europea. Incentius fiscals, pàrquing gratuïts, pas de vianants il·luminats i intel·ligents i càmeres de videovigilància amb lectura de matrícules són només alguna de les mesures posades en marxa pel govern municipal de Cristina Mora.

La localitat és un referent europeu indiscutible en polítiques de mobilitat sostenible i, des de fa anys, compta amb una estratègia per a reduir la petjada de Co2. L'Ajuntament ha convertit la salut i la millora pel medi ambient en part de la columna vertebral de la seua gestió. Totes les iniciatives impulsades per les diferents àrees de la corporació han de portar sempre el cognom saludable, sostenible i ecològic. La mobilitat, la forma en la qual es traslladen els seus veïns i veïnes així com la gent que arriba a la localitat d'altres llocs, ja siga per turisme o per treball, és un pilar fonamental que centralitza molts dels projectes. 

Una de les iniciatives més eficients, a més de pràctica per a la ciutadania, és la xarxa de huit pàrquings gratuïts al voltant del municipi. S'imaginen viure en un lloc on existisquen 1.800 places d'aparcament gratuïtes per a una població d'al voltant de 25.000 habitants? Ni zona blava ni zona taronja. Per a Quart de Poblet és fonamental que la petjada que deixem en herència a les futures generacions no siga de carboni. Qualsevol persona pot aparcar i anar caminant a la seua casa, al treball o a realitzar qualsevol gestió a peu. 

Una de les principals actuacions en aquest sentit és la construcció de l'aparcament Balcó del Túria, que compta amb un pressupost de 2,4 milions d'euros i ofereix 221 places gratuïtes. L'energia prové de plaques fotovoltaiques i la coberta serveix d'àrea d'esplai per als propis vianants, amb un amfiteatre i jocs biosaludables. També té un mirador i accés al parc fluvial del Túria. 

L' Ajuntament de Quart de Poblet ha realitzat plans de millora de la xarxa d'itineraris per a fomentar que els vianants puguen caminar i passejar de manera segura i lliure d'obstacles. Al mateix temps, s'estan realitzant actuacions per a crear entorns escolars segurs. L'àrea de mobilitat, en coordinació amb la d'educació, organitza durant tot l'any cursos en els col·legis perquè els i les més xicotetes aprenguen a moure's de manera sana i segura. 

Per accelerar i assegurar el camí cap a una localitat emissions zero l'Ajuntament s'ha aliat amb la intel·ligència artificial i l'ús de la smart city i millorar així les condicions i la qualitat de vida de les persones. Al setembre de 2021 es va donar un impuls molt important a la smart City, el cervell tecnològic de la qual se situa en l'edifici de L'Estació.

La primera fase d'aquest programa ja està executada i s'ha realitzat la instal·lació de càmeres de videovigilància i de control del trànsit amb lectura de matrícules en temps real. Les cambres, dotades d'intel·ligència artificial, són mòbils i estan integrades en el mobiliari urbà i permeten redistribuir el trànsit, fomentar la mobilitat sostenible, reduir el temps dels desplaçaments i previndre accidents, així com augmentar la seguretat.

L' Ajuntament considera al vianant l'eix central de la mobilitat i el vertader protagonista. Com a novetat, s'instal·laran passos de vianants intel·ligents en diferents punts de la població per protegir els vianants. Aquest sistema consisteix a il·luminar les pròpies marques viàries horitzontals del pas de vianants serigrafiades sobre la calçada, juntament amb els senyals verticals adjacents, quan un vianant s'aproxima a l'àrea d'encreuament. En il·luminar-se s'adverteix als conductors que una persona està a punt de creuar o ja està creuant la calçada. Aquest sistema de senyalització viària comporta la implantació de diverses marques lumíniques instal·lades sobre el ferm de la calçada (quedant a ras amb la superfície sense elements sortints), per a ser il·luminada en el color blanc, regulat mitjançant la instal·lació d'un complet sistema de sensors volumètrics en l'entorn.

La cerca d'estacionaments i el transport de mercaderies constitueixen un dels principals problemes de la mobilitat urbana en nombroses ciutats. Per tant, a Quart de Poblet es disposa d'una àmplia oferta d'estacionaments gratuïts i solucions per al transport de mercaderies.

 Encara que s'afavorisca l'ús de vehicles no contaminants, aquests s'han d'utilitzar de manera segura. Per això, es consciencia a la població sobre els riscos d'unes certes actituds en la conducció dels patinets bicicletes o d'altres mitjans de mobilitat personal.

S'estan construint nous aparcabicis per tota la localitat que se sumen als ja instal·lats, entre els quals es troba el pàrquing intel·ligent al qual només es pot accedir mitjançant una app o un codi secret i estarà vigilat les 24 hores amb càmeres de seguretat. A més, és gratuït per a la ciutadania i està dissenyat perquè s'integre en el paisatge del municipi. 

Quant a infraestructures, un dels principals reptes ha sigut completar el carril bici perquè els veïns i veïnes es desplacen pel municipi. Dins del pla específic d'adequació i modernització dels carrils bici s'ha implementat una gran varietat de mesures de seguretat, com la implantació de vorades i bolardos delimitadors dels carrils, senyalització vertical o pintura viària, dins d'un ampli catàleg destinat a crear rutes segures i generar confiança en els usuaris.

Segons les dades que maneja el consistori, actualment el 56% de la ciutadania es trasllada a peu o amb bicicleta. Així, una de les últimes intervencions en aquesta matèria ha sigut la creació d'un carril bici fins als polígons industrials, separat de la calçada i més segur per a les persones que l'utilitzen. Es potencia la intermodalitat perquè l'accés al transport públic s'estenga més enllà dels límits que assignen les seues estacions o parades, garantint la coexistència, la igualtat i la seguretat dels diferents sistemes de mobilitat existents: bicicleta-metre, bicicleta-bicicleta i bicicleta-autobús aconseguint que les xarxes de transport públic s'estenguen més enllà dels límits que imposen les seues estacions o parades.

A més, l'Ajuntament aposta per la transició dels combustibles fòssils contaminants a energies netes pel que Quart de Poblet també ha contribuït a fomentar l'ús d'aquests vehicles i ha instal·lat punts punt de càrrega als quals tenen accés els veïns i veïnes del municipi.

Respecte a les polítiques fiscals, el consistori arriba fins al màxim permés per la Llei d'Hisendes locals i bonifica l'impost de vehicles de tracció mecànica fins al 75%. 

L'Ajuntament també ha adoptat altres accions específiques com, per exemple, anul·lar els semàfors de les principals vies donant prioritat als vianants a l'hora de creuar. De la mateixa manera, també s'han instal·lat en el municipi "radars pedagògics" la funció dels quals no és multar sinó informar de la velocitat a la qual se circula. Les dades extretes d'aquests radars han oferit un resultat molt positiu: en els últims mesos la velocitat s'ha reduït entre un 30% i un 10%, depenent dels carrers. D'aqueixa forma, l'objectiu circular a menys de 30 km és ja una realitat en tot el nucli urbà

Els sensors d'aparcament són molt útils per a trobar lloc sense necessitat d'estar donant voltes al municipi estalviant temps i emissions de Co2. Pròximament s'activarà una app perquè es puguen localitzar des de dispositius mòbils quines places hi ha lliures.

En diferents punts de la població es troben la informació de Metrominuto on es mostra en els panells digitals d'informació municipal i en xarxes socials, quant es tarda a acudir a peu d'un punt a un altre del municipi. La primera edició va tindre una gran repercussió perquè els veïns i les veïnes es van adonar que tardaven bastant menys del que es pensaven a desplaçar-se pel municipi a peu.
PREMIS

Són diversos els guardons rebuts pel Consistori, entre ells, l'atorgat en la III i IV Edició dels Premis de la Setmana Europea de la Mobilitat organitzat cada any per la Conselleria de Política territorial, Obres Públiques i Mobilitat. La localitat de l'Horta Sud també va ser premiada amb la Medalla d'Or dels Premis de la Setmana Espanyola de la Mobilitat Sostenible, convocats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, en la categoria de menys de 50.000 habitants, on es reconeix el foment de l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport per a contribuir a millorar la qualitat ambiental i afavorir els hàbits saludables entre la població, per la iniciativa de connexió dels carrils bici en els polígons industrials amb el nucli urbà i amb municipis confrontants. 2020 Quart de Poblet va ser un dels tres finalistes del Premi Seguretat Viària Urbana que atorga la Unió Europea, al costat de Bilbao i la ciutat grega Heraklion pel treball realitzat per l'Ajuntament per a aconseguir en el municipi una accessibilitat universal i atendre les necessitats dels qui tenen mobilitat reduïda o problemes auditius.