Plaza Valldecabres, 19, Quart de Poblet (46930), València

Quart de Poblet promou les comunitats energètiques locals en el municipi

L'objectiu és que veïns i veïnes s'organitzen per a beneficiar-se d'una instal·lació solar conjunta
Bartolomé.jpeg

L'Ajuntament de Quart de Poblet impulsa les comunitats energètiques locals i l'autoconsum amb l'objectiu principal d'afavorir la transició a una economia baixa en carboni i l'autoconsum. Per a això, ha iniciat una campanya per a donar conéixer aquest sistema d'autogestió que e una solució no sols de futur, sinó ja de present per a obtindre energies netes i a la reducció de la contaminació.

Una de les primeres accions ha sigut la instal·lació d'una carpa informativa de l'Oficina de Transició Energètica i Acompanyament en el mercat ambulant per a aprofitar l'afluència de persones. En la carpa s'ha oferit informació personalitzada sobre la reducció del consum elèctric, ajudes econòmiques públiques per a instal·lar energies renovables i, sobretot, per a les comunitats energètiques locals.

En aquest sentit, des de les àrees municipals de Desenvolupament Urbà Sostenible i Fons Next Generation per a l'eficiència energètica, s'està organitzant diferents jornades per a fomentar la formació d'aquesta mena de comunitat en el municipi. La primera trobada se celebrarà a principis de tardor. De moment, la primera acció informativa ha servit per a donar a conéixer entre la ciutadania aquesta iniciativa, que es pot fer realitat amb l'assessorament i ajuda de l'administració.

Cal recordar que una Comunitat Energètica Local és una forma d'autoconsum col·lectiu en el qual els veïns i veïnes participants es beneficien de l'energia que produeixen. Un exemple seria un barri en el qual totes les persones de diferents habitatges i comerços comparteixen l'energia que produeixen per a fer un ús més eficient i just. Aquesta organització, a més d'aportar beneficis econòmics i socials, també contribueix a cura del medi ambient. Generalment s'aconsegueix mitjançant panells solars gràcies als quals obtindre i repartir entre els participants l'energia fotovoltaica produïda. Per a fer possible aquest projecte, existeixen ajudes de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial i periòdicament es llancen ajudes procedents dels Fons Next Generation per a promoure l'eficiència energètica en les llars.