Toni Simó presenta en Quart de Poblet su libro sobre la represión a las mujeres en la Guerra Civil y la dictadura

20230330_190646 (1).jpg

Dijous passat es va presentar a Quart Jove el llibre" La violència política contra les dones(1936-1953).El cas de privació de  llibertat en la província de València" per part d'un dels seus autors, l'historiador Toni Simó Fortaleny, que va estar acompanyat per Cristina Mora, regidora de Patrimoni Local i Memòria Democràtica. Aquest acte s'emmarcava dins de les activitats per a commemorar el Dia del record i homenatge a les víctimes de la guerra civil i la dictadura, que la Generalitat Valenciana va establir en el 28 de març. A més també tancava els actes del mes de la dona, que van començar el 8 de març.

En el llibre, publicat Simó ha recollit nombrós material que ha anat recopilant al costat del seu company Ricardo Camil Torres Fabra en arxius carceraris i de justícia militar, tant de València com d'altres parts del territori espanyol. Aquesta labor els va permetre rescatar documentació amb la qual han reconstruït i comprès els motius per les quals van empresonar a moltes dones.

L'autor va repassar dades sobre dones provinents de Quart de Poblet que van estar empresonades, fins i tot condemnades a mort, encara que se'ls va commutar la pena. Simó va afirmar durant la seva intervenció que les dones que van fer costat a la República van tenir una triple condemna. Aquesta va incloure la violència sexual que s'exercia sobre algunes dones en casos de vulnerabilitat social.

La xerrada va finalitzar amb una pregunta oberta per part de Simó: Com podem fer-los comprendre a les persones joves el que va significar la brutal repressió que es va exercir durant la dictadura? La seva experiència indica que és molt difícil fer-los comprendre que moltes dones quedaven assenyalades per a tota la vida. Al temps es va mostrar preocupat per l'acostament dels i les joves a partits d'extrema dreta que defensen aquestes accions