Plaza Valldecabres, 19, Quart de Poblet (46930), València
Lun - Vie 9.30 - 13.30 y 17 - 20.30

L'Ajuntament presenta el llibre guanyador del 17 Premi de Ciències Socials sobre el sindicat autònom de Elcano

El periodista i veí de Quart de Poblet, José Miguel Vigara, va destacar el paper del municipi en el sector naval nacional i internacional
Presentación4.JPEG

El Centre Cultural El Casino de Quart de Poblet va acollir divendres passat la presentació del llibre “El CAT: la historia de un sindicato autónomo en la fábrica de motores marinos Elcano” del periodista local José Miguel Vigara. Es tracta d'una investigació guardonada amb el 17 Premi de Cièncias Socials i Humanes Amador Griñó i Guzmán l'any 2021 i que el divendres va ser presentada en societat davant un teatre a ple de gom a gom.


Este assaig històric-periodístic compta de manera paral·lela l'origen del Col·lectiu Autònom de Treballadors (CAT) i la seua evolució des de 1980 a 2008 junt l'esdevenir de la pròpia factoria amb les seues constants reconversions, ajustos de plantilles i canvis societaris i transformacions industrials.
Durant la presentació, Vigara va estar acompanyat de nombrosos extreballadors i exsindicalistas del CAT: Manolo Tornero, Voro Espí, José Valenzuela i Enrique Casany, els qui van comptar la seua experiència des del naixement del sindicat i que encara hui dia continua defensant els drets dels treballadors en altres factories.


A més, durant la presentació es va posar de manifest la importància de la dona en aquest sindicat amb la veu d'una d'elles, ja que durant l'acte també es va comptar amb veus femenines. “Ells i elles són els vertaders protagonistes”, va indicar l'autor del llibre.


El periodista va revelar que esta investigación busca, sobretot, “destacar el treball realitzat pels militants i simpatitzants del CAT, que van lluitar i van aconseguir importants conquestes socials i sindicals durant dècades”, ja que el CAT va arribar a reunir 400 afiliats en una plantilla que va tindre fins a 1.500 treballadors i va arribar a tindre un 20% de representació en tot el sector naval. Estos esdeveniments van ser viscuts molt de prop per l'autor d'aquest llibre gràcies al seu pare, que també era treballador de ElCano i militant del CAT.


Vigara espera que aquest llibre, el qual es podrà aconseguir de manera gratuïta a la Casa de la Cultura i consultar en altres organismes (com la biblioteca municipal i la Biblioteca Nacional gràcies a l'Ajuntament de Quart de Poblet), “servisca per a posar en valor el paper del nostre poble en la indústria naval internacional, ja que ací es van construir els motors més grans del món per a vaixells i centrals elèctriques, alguna cosa que moltes persones desconeixen”.