Plaza Valldecabres, 19, Quart de Poblet (46930), València
Lun - Vie 9.30 - 13.30 y 17 - 20.30

L’exposició ‘Prietas las filas. Vida quotidiana i franquisme’ arriba a Quart de Poblet

La mostra, que reflectix els mecanismes d'adoctrinament, propaganda, censura i repressió de la dictadura, pot visitar-se fins al 12 de gener a la Casa de Cultura
WhatsApp Image 2023-12-18 at 13.40.16.jpeg

La Casa de Cultura de Quart de Poblet va inaugurar divendres passat a les 19 hores l'exposició «Prietas las filas. Vida cotidiana y franquismo», a través de la qual s'analitzen els mecanismes d'adoctrinament, propaganda, censura i repressió que van propiciar l'assumpció col·lectiva dels valors del règim, marcant cada acte de la vida quotidiana. L'acte d'obertura va comptar amb la participació de Fran Hidalgo, regidor de Memòria Democràtica.

Aquesta exposició arriba de la mà de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València, nomenat Museu Europeu de 2023, premi atorgat per l'European Museum Forum i el Consell d'Europa. Estarà disponible a la sala d'exposicions de la Casa de Cultura fins al pròxim 12 de gener. A més, com a cloenda, Andrea Moreno, la comissària de l'exposició i doctora en arqueologia, realitzarà una conferència en la sala d'actes. Eixe mateix dia, José María Candela, l'altre comissari de l'exposició, farà una xarrada per a l'alumnat de l'IES Riu Túria que també visitarà la mostra.

Els protagonistes de l'exposició són els objectes que permeten analitzar l'omnipresència dels símbols i les consignes d'un règim totalitari nascut d'un colp d'estat. La cultura material del franquisme esdevé un exemple paradigmàtic de les polítiques d'adoctrinament, censura i repressió que van caracteritzar la gran maquinària que el règim militar franquista va instaurar a Espanya.

L'objectiu principal és oferir una visió didàctica i transversal de la cultura material del franquisme per a donar a conéixer, especialment a les generacions que ja han nascut en Democràcia, els mecanismes que va posar en marxa la dictadura per a reescriure la història del nostre passat més recent i per a legitimar-se.

Gràcies a aquesta exposició, pot comprovar-se com la cultura material instaurada pel règim es va tornar en un exemple paradigmàtic dels instruments d'adoctrinament, censura i repressió que es van emprar per a controlar i transformar a la societat.

En l'exposició podem trobar referències a persones i objestes relacionat amb Quart de Poblet.